ANTALYA / KEPEZ - İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Kuyumculuk Teknolojisi

PROGRAMIN HEDEFLERİ

Kuyumculuk sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri ile kendisini devamlı olarak yeniliklere açmış, değişen teknolojiye paralel olarak sürekli gelişim içinde olmuştur. Kuyumculuk, gelişmiş Avrupa ülkelerinin de önemli geçim kaynaklarından biridir. İnsanlık tarihinin ortak sanat kültürü ve bir milletin sanat kültürü, ziynet eşyası üzerinde işlenerek sergilenir. Bunlar gelecek kuşaklara kültür, sanat mirası olarak bırakılır. Bu yüzden kültürümüzün uluslararası alanda sergilenmesinde ve yer almasında kuyumculuk mesleğinin önemi büyüktür. Kuyumculuk sektörü, ülkelerin özel ilgisini çekmekte ve devletler tarafından bu sektör için özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır. Öğretim programının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınarak sektör beklentileri programa yansıtılmıştır.

Kuyumculuk Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda

1. Takı İmalatı

2. Vitrin Kuyumculuğu

3. Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Kuyumculuk Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programda öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliğinin yer aldığı kuyumculuk sanatı, ahilik kültürü ve girişimcilik, şekillendirme teknikleri, temel tasarım ve takıda teknik resim ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

 Takı İmalatı dalında; takı çizimi ve üretimi, mum modelaj ve döküm, takı yüzeyini süsleme, yöresel takı uygulamaları, etüt ve takıda detay, takı tarihi ve tasarımı, bilgisayarda takı tasarımı,

 Vitrin Kuyumculuğu dalında; takı satışı, vitrin düzenleme, takı tarihi ve tasarımı, satış sonrası hizmet, temel muhasebe, değer biçme ve müşteri ilişkileri,

 Değerli ve Yarı Değerli Taş İşlemeciliği dalında; süs taşı işleme teknikleri, gemoloji, süs taşı ile metal uygulamaları, süs taşlarını inceleme, süs taşları ekonomisi ve pazarlama, bilgisayarda takı tasarımı, takı tarihi ve tasarımı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir

Kuyum ürünlerinin imalatı yapılırken uzmanlık gerektiren  bir çok teknik kullanılır.

Bu teknikler ve branşlar;

Kuyumculuk Mesleğinin bölümleri

o    Sadekarlık

o    Mıhlamacılık

o    Kalemkarlık

o    Cilacılık

o    Yaldızcılık

o    Ramatcılık

o    Kakmacılık

o    Dökümcülük

o    Ocakçılık

o    Tasarım ve Modelcilik

KUYUMCULUK MESLEĞİNİN İŞ OLANAKLARI

İnsanoğlu ilk çağlardan beri kendini güzelleştirme ihtiyacı duymuştur.  Bu ihtiyacını gidermek için, görsel haz duygusu uyandıran takılar takmaya başlamıştır .Takı takmanın yaygınlaşması ile tarihin akışı içinde belirli olaylar sembolize eden takılar ortaya çıkmıştır.

Günümüzde, kişilerin yaşadıkları çevreyi daha zevkli hale getirebilmeleri için aksesuar ve takı takmak bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Kişilerin beğeni ve zevklerine uygun takı yapmak  iş kolu haline gelmiştir. Metallerin ve taşların çeşitlerinin bulunması, değişik üretim yöntemlerinin kullanılması kuyumculuk endüstrisinin gelişmesine sebep olmuştur. Bu iş kolunda çalışan kişilerin gelir seviyelerinin yükselmesi kuyumculuğun endüstrideki önemi artmıştır.

Buna bağlı olarak sektörde yetişmiş eğitimli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Alandan  mezun olan öğrenciler yetenek ve becerileri doğrultusunda orta ve büyük ölçekli işletmelerde çalışabileceği gibi imkanları dahilinde kendi iş yerlerini de açabilirler ayrıca üst öğrenim olan üniversitelerin lisans ve önlisans alanlarında öğrenimlerine devam edebilirler.

ÜNİVERSİTE İMKÂNLARI

Alanımızdan mezun olan öğrenciler herhangi bir katsayı engeli olmadan tüm üniversite ve bölümlerini tercih edebilirler.

Bunun yanında kendi alanlarının devamı niteliğindeki aşağıdaki alanları tercih ettiklerinde bazı büyük avantajlara sahiptirler.

Mesleki Ve Teknik Öğretim Kurumları Kontenjanları (M.T.O.K)

Bu kontenjanlar Teknoloji Fakülteleri Bünyesinde bulunan Mühendislik Bölümlerine sadece ilgili meslek lisesi alanlarından öğrenci alan, diğer hiçbir alandan, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi gibi liselerden öğrenci kabul etmeyen kontenjanlardır. Bu sebeple bu kontenjanların puanları düşüktür ve öğrencilerimiz için kazanması daha kolaydır.

Bu alanlar ve aldıkları puan türleri aşağıda listelenmiştir.

• Görsel Sanatlar (M.T.O.K.) SÖZ

Ek Puanlar İle Yerleşilebilecek Lisans Programları

• Endüstriyel Tasarım (YO) SAY

• Takı Tasarımı (YO) EA