Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır. Turizm sektöründeki gelişmeler, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler, gıda üretim-tüketim zincirine teknolojinin dâhil olması; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesini sağlamıştır. Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir. Tüm bu gelişmeler programlarımızın temel beceriler odağında düzenlenmesini gerekli kılmıştır.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;
1. Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır.
Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programı tamamlayan öğrenciye;
Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma,
Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalında;
Mesleki yabacı dili kullanma,
Aşçılık ve servis atölyesi 10 dersinde sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapma,
Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma
Aşçılık ve servis atölyesi 11 dersinde sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapma, ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Alanımızdan mezun olan öğrenciler herhangi bir katsayı engeli olmadan tüm üniversite ve bölümlerini tercih edebilirler.
Bunun yanında kendi alanlarının devamı niteliğindeki aşağıdaki alanları tercih ettiklerinde bazı büyük avantajlara sahiptirler.
Mesleki Ve Teknik Öğretim Kurumları Kontenjanları (M.T.O.K)
Bu kontenjanlar Teknoloji Fakülteleri Bünyesinde bulunan Mühendislik Bölümlerine sadece ilgili meslek lisesi alanlarından öğrenci alan, diğer hiçbir alandan, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi gibi liselerden öğrenci kabul etmeyen kontenjanlardır. Bu sebeple bu kontenjanların puanları düşüktür ve öğrencilerimiz için kazanması daha kolaydır.
Bu alanlar ve aldıkları puan türleri aşağıda listelenmiştir.
Ek Puanlar İle Yerleşilebilecek Lisans Programları
Bilgi Güvenliği Teknolojisi (YO) SAY
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri (YO) SAY
Yazılım Geliştirme (YO) SAY
Yönetim Bilişim Sistemleri (YO) EA
Ek Puanlar İle Yerleşilebilecek Ön Lisans Programları
Aşçılık TYT Gıda Teknolojisi TYT
İkram Hizmetleri TYT
Kültürel Miras ve Turizm TYT
Otobüs Kaptanlığı TYT
Pastacılık ve Ekmekçilik TYT
Sağlık Turizmi İşletmeciliği TYT
Turist Rehberliği TYT
Turizm Animasyonu TYT
Turizm ve Otel İşletmeciliği TYT
Turizm ve Seyahat Hizmetleri TYT